Decemberlängtan

http://www.youtube.com/watch?v=FaMuoF-wO7w

Jag njuter verkligen av hösten, det gör jag, men jag kan inte låta bli att längta efter december och juletider. Speciellt svårt är det att inte längta när man ser Harry Potter and the sorcerer’s stone och deras underbart vackra julfirande.

Som icke kristen kan det anses finnas en viss dubbelmoral i att fira jul. Men vet du vad, tidpunkten jul och att ställa till med fest just då är långt ifrån kristen. Julen har sitt ursprung i det gamla fornnordiska julblotet eller midvinterblotet, som firades under den tid då dagarna var som kortast och mörkast. Man ville liva upp i mörkret och blicka mot en ljus framtid. Inte ens ordet jul är kristet, troligtvis har ‘jul’ sitt ursprung i det anglosaxiska ordet för en månad som inföll vid vintersolståndet.

Julgranen, som jag inte skulle kunna vara utan , är inte heller den kristen. Kanske kan en kristen säga att stjärnan i toppen står för Betlehems stjärna, men trädet i sig är så hedniskt som det bara kan vara. Trädet har alltid, i ett flertal religioner, haft stor betydelse. Däremot har man inom kristendomen varit duktig på att använda yxan och under kristnandet av världen huggit ner många av de förkristna världens heliga träd och lundar. Det finns en viss ironi i att man idag under en så kristen viktig högtid tar in ett av dessa hedniska träd och dansar runtom det.

De kristna högg ner träd och stal julen och gjorde den till sin. Och visst har de lyckats, för till och med i skolan får man lära sig att jul firas p.g.a denne Jesus födelse.

Jag firar jul för de anledningar hedningarna gjorde. Jag firar vintern och tar mig en anledning att liva upp mörka vinterdagar, tänder ljus och hoppas på en god framtid. När de kristna blickar tillbaka och försöker minnas något som de inte varit med om så firar jag (och andra med mig) nuet och framtiden.

Annonser